Tuinberegening

Door klimaatverandering wordt de kans op hittegolven groter. Met een goede beregeningsinstallatie bereidt u de tuin optimaal voor op lange, droge periodes. Met slimme beregening is het zeer eenvoudig om gazons en tuinen in topconditie te houden.

Iedere beregeningsinstallatie is uniek en wordt op maat gemaakt. Er wordt van een beregeningsinstallatie gesproken wanneer er gebruik wordt gemaakt van een waterbron, een tuinslang en sproeier(s). De verschillende onderdelen, zoals sproeiers, druppelslangen, leidingen, afsluiters en eventueel een besturingscomputer moeten op elkaar afgestemd zijn. Een goed beregeningssysteem is afhankelijk van het ontwerp, de aanleg, het onderhoud en het management.

Voordelen tuinberegening
Zowel voor de tuin eigenaar als voor de tuin zelf heeft het aanleggen van een beregeningsinstallatie een aantal voordelen:
Eenmalige aanleg en eenvoudig in onderhoud
Geen gesleep met slangen en sproeiers
Gelijkmatige besproeiing, geen droge plekken in het gazon
Geen verdroging van beplanting
Gehele tuin beregenen met één draai aan de knop
Automatische beregening mogelijk
Tijdsbesparing voor een tuin eigenaar
Waterbesparing door gerichte beregening
Eenvoudig uit te breiden
Om te bepalen welke beregening het best bij uw situatie past zijn er naast het te beregenen oppervlak meerdere zaken van belang: het type sproeier, de leiding, moet er automatisch of handmatig beregend worden, wordt de beregening met een pomp of via de waterleiding aangestuurd? Aan de hand van deze gegevens kan en gekozen worden voor een passende beregeningsset of moet er een op maat gemaakt beregeningsplan samengesteld worden. Lees hieronder meer over de verschillende soorten beregening of ga naar de keuzehulp voor het juiste type beregening in uw situatie.

Soorten beregening
Er zijn verschillende soorten beregeningsinstallaties. Afhankelijk van de situatie kan er gekozen worden voor:

bovengrondse beregening
ondergrondse beregening
druppelbevloeiing
Uiteraard is een combinatie van bovenstaande ook mogelijk
Voor het aanleggen van bovengrondse beregening vindt u in ons assortiment verschillende sproeiers. Wilt u een klein gazon beregenen? Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een zwenk of cirkelsproeier. Grotere oppervlakten kunnen beter met een sectorsproeier, rondsproeier of een verrijdbare sproeier worden beregend. Wanneer gekozen wordt voor ondergrondse beregening kan gebruik gemaakt worden van turbinesproeiers of nevelaars.

Turbinesproeiers
Worden door waterdruk aangedreven, hebben een groot bereik en een draaiende straal. Daarnaast is de beregeningshoek makkelijk in te stellen. Deze sproeiers worden vaak geleverd met verschillende nozzles. Het nadeel is echter dat deze sproeiers gevoeliger zijn voor zand.

Pop-up sproeier nevelaar
Deze sproeiers worden voornamelijk toegepast bij kleinere gazons en borders. In tegenstelling tot de turbinesproeier heeft deze sproeier geen draaiende straal, maar wordt het water verneveld als een deken van water. Het te beregenen oppervlak wordt hierdoor snel voorzien van de benodigde hoeveelheid water. Een sproeier nevelaar wordt bijvoorbeeld gebruikt bij kwetsbare planten.

Pop-up roterende nozzles
Door middel van een roterende nozzle wordt het water met roterende stralen verspreid over de oppervlakte. Sproeiers met een roterende nozzle worden veel gebruikt bij kleine gazons en borders. De neerslagintensiteit van pop-up sproeiers met een roterende nozzle is lager dan nevelsproeiers.

Naast beregening door middel van een sproeier kan er ook gekozen worden voor beregening met behulp van een druppelslang, ook wel druppelbevloeiing genoemd. Voor kwetsbare bloemen zoals rozen is druppelbevloeiing zeer geschikt, gezien de gerichte waterafgifte bij de wortels van de plant. Daarnaast wordt door de gerichte waterafgifte van een druppelslang minder water verbruikt dan bij sproeiers. Druppelbevloeiing kan op verschillende manieren worden toegepast, namelijk:
Bovengronds
Ondergronds
Drukcompenserend
Niet drukcompenserend
Tuinberegening aanleggen: waar moet ik op letten?
Heeft u een keuze gemaakt voor bovengrondse of ondergrondse beregening? Als u zover bent zijn er nog enkele zaken waar u op moet letten.

Om te bepalen welke soort tuinberegening het best bij uw situatie past zijn er naast het te beregenen oppervlak meerdere zaken van belang: het type sproeier, de leiding, moet er automatisch of handmatig beregend worden, wordt de beregening met een pomp of via de waterleiding aangestuurd?

Vanuit welke bron wilt u beregenen?
Afhankelijk van de waterbron, kunt u bepalen welke oplossing het beste bij u past. Wilt u aan de hand van een waterleiding beregenen? Dan is het allereerst belangrijk om de capaciteit van de leiding te bepalen.

Vraagt de situatie om het gebruik van pompen in de installatie, bijvoorbeeld wanneer de capaciteit van de waterleiding niet voldoende is of er geen tappunt binnen bereik is? Neem dan contact op met één van onze adviseurs om de juiste pomp te kiezen.
Handmatig of automatische besturing?
Een belangrijk onderdeel van een beregeningsinstallatie is de besturing van de installatie. Dit kan handmatig, maar ook automatisch worden gedaan aan de hand van een beregeningscomputer en elektrisch gestuurde klep. De beregeningscomputer zal de elektrisch gestuurde klep aansturen, waardoor het water bij de juiste sector aankomt. Het automatisch aansturen van een beregeningsinstallatie heeft een aantal voordelen, bijvoorbeeld:
Geprogrammeerd besproeien, het is dus niet noodzakelijk dat er iemand aanwezig is om de installatie aan te zetten
De juiste hoeveelheid water op de juiste plek
Bij regen kan de besproeiing automatisch worden uitgeschakeld
Beregening kan op deze manier eenvoudig aangestuurd worden in groepen
Tuinberegening: onze oplossingen
U kunt bij ons terecht voor diverse oplossingen op het gebied van beregening. Er zijn mogelijkheden om eenvoudig te starten met tuinberegening. In complexere situaties adviseren we echter altijd eerst een beregeningsplan aan te vragen. Wij berekenen dan precies hoeveel en welke materialen geschikt zijn in uw situatie.

Afhankelijk van de complexiteit van uw aanvraag hebben wij enkele oplossingen voor u op een rij gezet:
Aanschaf losse materialen
Basis beregeningssets
Advies op maat via een beregeningsplan
Plan adviesgesprek in

Visit Us On Facebook